Bij Fysiotherapie Franck kunt u terecht voor zowel sporttape als kinesiotaping en hooikoortstape. Hieronder vindt u de verschillende vormen uitgelegd.

 

kinesio-tapingKinesiotaping

Kinesiotaping is ongeveer 20 jaar geleden ontwikkeld in Japan. Het is een methode waarbij spieren worden omzwachteld. In tegenstelling tot sporttape is de hierbij gebruikte tape rekbaar (140%) en te vergelijken met de menselijke huid. Bij kinesiotaping wordt de tape op een bepaalde wijze, gerekt, op de huid aangebracht, zodat een gewenst effect wordt gesorteerd. Dit gewenste effect kan zijn:

 

 • Activering van de bloed- en lymfecirculatie;
 • Pijndemping;
 • Verbetering van de spierfunctie;
 • Ondersteunen van de gewrichtsfunctie en spieren;
 • Correctie gewrichten en weefsel;
 • Vermindering oedeem.

Kinesiotaping is goed toepasbaar bij o.a.:

 • verstuiking/kneuzing;
 • overbelastingsklachten;
 • spier- en peesletsel;
 • lokale vochtophoping/zwelling;
 • littekenbehandeling.

Kinesiotape is bijzonder vriendelijk voor de huid en wordt de laatste jaren ook veel (preventief) in de sport gebruikt.

Sporttape

Naast kinesiotape gebruiken wij soms ook sporttape om zwakke plekken in het lichaam te steunen en het functionele herstel te bevorderen. Sporttape is niet rekbaar en erg trekvast. Het wordt gebruikt voor fixatie o.a. bij:

 •  enkelbandletsel (scheur);
 • spierscheur van de kuitspier (zweepslag);
 • ter ondersteuning bij gebroken of gekneusde ribben.

Hooikoortstape, in onze praktijk met succes toegepast

Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoortsklachten. Deze klachten beginnen vaak in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij iemand die last heeft van hooikoorts reageert het lichaam heel heftig. Het afweermechanisme reageert te sterk. Hierdoor produceren de slijmvliezen heel veel slijm. Dit veroorzaakt klachten als een loopneus, niezen, verstopte neus, branderige- of traanogen. Zelfs vermoeidheid en koorts zijn vaak gehoorde problemen. Het komt soms voor dat mensen het hele jaar door last hebben van hooikoorts.

Binnen het Medical Taping Concept bestaat een tapetoepassing die de hooikoortsklachten sterk kan verminderen of zelfs ervoor kan zorgen dat iemand klachtenvrij het seizoen doorkomt. De resultaten zijn spectaculair en het is een gemiste kans om deze tapemethode niet toe te passen bij iemand met hooikoorts.

Hoe werkt Medical Tape bij hooikoorts?

Segmentale verklaring:

Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzones van de longen in het bindweefsel liggen met name in de regio van de borstwervelkolom. De sympatische innervatie (zenuwaansturing) voor de longen liggen in de segmenten Th2-Th5.

De behandeling met tape bestaat uit segmentale ondersteuning door een rugtape die wordt aangebracht in dit longgebied. Een mogelijke verklaring van verminderde klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympatische systeem komt tot ‘rust’.

Mechanische verklaring:

In de literatuur wordt gesproken over het bindweefsel (fascia) dat een grote rol speelt bij de immunologische afweer. De fascia bevat veel sensoren. Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een sensorische prikkel aan de fascia, waardoor een andere spanning ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en minder stoffen aanmaakt voor een allergische reactie. Net zoals bindweefselmassage invloed uitoefent op segmentale relaties binnen het lichaam, doet een behandeling met CureTape® dat ook. Het voordeel is dat tapen een 24-uurs behandelmethode is. De behandelmethode voor tapen bij C.O.P.D.- en bij hooikoortspatiënten komen met elkaar overeen. Bij beide werkt de tape, via de segmentale relatie van de huid (waarover de tape wordt aangelegd) op de pleurae, bronchiën en longen.

Na één keer tapen is er sprake van een nawerking gedurende een kortere of langere periode (meerdere weken). Bij chronische klachten kan de tape opnieuw gezet worden. C.O.P.D. patiënten geven aan dat ze over meer longinhoud beschikken en dat ze minder medicijnen nodig hebben.