Looptherapie bij etalagebenen / claudicatio intermittens

Klachten bij etalagebenen / claudicatio

Mensen met etalagebenen of claudicatio hebben dichtgeslibde slagaderen in de benen. Daardoor krijgen ze al na een klein stukje lopen pijn in de benen. Tegelijkertijd kunnen vermoeidheid en kramp optreden. Iemand  met etalagebenen moet steeds even blijven stilstaan om de pijn te laten zakken.

Het kan ook zijn dat de pijn in de benen pas optreedt wanneer u snel loopt, fietst of trap loopt. Of wanneer u op een moeilijker begaanbaar terrein loopt, zoals in een bos of op het strand.

Door de pijn gaan mensen met etalagebenen steeds minder lopen. Hierdoor wordt de afstand die ze kunnen lopen nóg kleiner. Bovendien gaat de conditie steeds verder achteruit.

De klachten bij etalagebenen zijn vervelend, maar hoeven geen ernstige gevolgen te hebben. Het is wel erg belangrijk dat u actie onderneemt.

Denkt u dat u last hebt van etalagebenen? Raadpleeg dan uw huisarts of neem contact met ons op! Blijf niet met de klachten rondlopen! 

Therapie bij etalagebenen / claudicatio

Grondig wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat therapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut in de meeste gevallen de voorkeur heeft boven vaatchirurgie. Daarom zit therapie bij etalagebenen dan ook in de basisverzekering. De therapie moet wel uitgevoerd worden door een gespecialiseerde therapeut. Jo Franck is binnen onze praktijk die specialist. Hij maakt deel uit van het Netwerk Looptherapie regio Sittard. Bovendien is hij lid van Claudicationet.

Therapie bij etalagebenen bestaat uit looptherapie en het aanleren goede leefgewoonten.

Looptherapie bij etalagebenen / claudicatio

Wat houdt looptherapie in? Ten eerste dat de patiënt op het moment dat hij pijn krijgt niet stopt, maar doorloopt. Dit moet een paar maal per dag worden herhaald. Hierdoor wordt het lichaam getraind om via de kleinere slagadertjes voldoende zuurstofrijk bloed naar de benen te pompen. In eerste instantie zien veel mensen erg op tegen dit ‘door de pijn heen lopen’. Maar dankzij persoonlijke begeleiding lukt dit echt. Omdat op deze wijze de doorbloeding van de benen en de loopafstand worden vergroot, kan veelal een operatie vermeden of uitgesteld worden.

Aanleren goede leefgewoonten bij etalagebenen / claudicatio

Voor een duurzaam resultaat is het belangrijk gezonder te gaan leven. Dit kan inhouden:

 

Stoppen met roken

Roken schaadt de conditie van de bloedvaten ernstig. Daarom is het advies: stoppen! De klachten nemen dan niet verder toe en vaak worden ze zelfs minder. 

Meer bewegen

Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al krijgt u er pijn door. Door elke dag te wandelen verbetert de bloedtoevoer in de benen. Geleidelijk kunt u steeds langer zonder klachten lopen. Het is belangrijk om het wandeltempo zo te kiezen dat de klachten ook daadwerkelijk optreden. Als u niet wandelt, zult u sneller klachten krijgen. U bent natuurlijk onzeker. Maar onder begeleiding van Jo leert u op een verantwoorde manier te bewegen.

Afvallen en goede voeding

Als u last heeft van overgewicht, is het goed wanneer u probeert af te vallen.  Dit kan door op calorieën te letten, vetarm te eten en meer te bewegen. Als u minder zwaar bent, hoeven uw spieren zich minder in te spannen. Ze hebben minder zuurstof nodig. U kunt langer probleemloos wandelen. 

Claudicationet

Jo Franck is lid van Claudicationet. Dit is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten en vaatchirurgen die de zorg voor patiënten met etalagebenen wil verbeteren. Om lid te kunnen zijn van Claudicationet moet je een speciale opleiding hebben gehad. Bovendien ben je verplicht om jaarlijks scholing te volgen.  U kunt ons vinden op de zorgzoeker van Claudicationet.

Tevens heeft Jo de cursus Motivational Interviewing gevolgd. Dit is een cursus om mensen met etalagebenen te motiveren hun gedrag te veranderen.

Vergoeding

De looptherapie voor patiënten met etalagebenen of claudicatio zit in de basisverzekering. U kunt aanspraak maken op 37 behandelingen. Daarvoor hebt u wel een verwijzing nodig van huisarts of (vaat)chirurg. 

Neem voor meer informatie contact met ons op!

Nog meer weten? 

Ga dan naar Wikipedia

Voor ondersteuning bij het stoppen met roken kunt u ook terecht bij Stivoro.

Weet u weinig over voeding? Raadpleeg dan de website van het Voedingscentrum.