Looptherapie bij etalagebenen / claudicatio intermittens

Vergoeding

De looptherapie voor patiënten met etalagebenen of claudicatio intermittens zit in de basisverzekering. U kunt aanspraak maken op 37 behandelingen. Daarbij worden ook de eerste 20 behandelingen vergoed.

Klachten bij etalagebenen

Mensen met etalagebenen hebben dichtgeslibde slagaderen in hun benen. Daardoor krijgen ze al na een klein stukje lopen pijn in hun benen. Tegelijkertijd kunnen vermoeidheid en kramp optreden. Steeds moet die persoon even blijven stilstaan om de pijn te laten zakken. Het kan ook zijn dat de pijn in de benen pas optreedt wanneer u snel loopt, fietst of traploopt. Of wanneer u op een moeilijker begaanbaar terrein loopt, zoals in een bos of op het strand.
Door de pijn gaan deze mensen steeds minder lopen. Hierdoor wordt de afstand die ze kunnen lopen nóg kleiner. Bovendien gaat de conditie steeds verder achteruit.
De klachten bij etalagebenen zijn vervelend, maar hoeven geen ernstige gevolgen te hebben. Het is evenwel belangrijk dat u actie onderneemt.

Denkt u dat u last hebt van etalagebenen? Raadpleeg dan uw huisarts of neem met ons contact op. Blijf niet met de klachten rondlopen! U kunt zonder verwijskaart bij ons terecht.

Therapie

Grondig onderzoek heeft uitgewezen dat therapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut in de meeste gevallen de voorkeur heeft boven vaatchirurgie. Daarom zit deze therapie dan ook in de basisverzekering. De therapie moet wel uitgevoerd worden door een gespecialiseerde therapeut. Jo Franck is binnen onze praktijk die specialist. Hij maakt deel uit van het Netwerk Looptherapie regio Sittard. Bovendien is hij lid van Claudicationet.

De therapie bestaat uit een aantal onderdelen. Ten eerste looptherapie. Ten tweede, het aanleren goede leefgewoonten.

Looptherapie 

Wat houdt looptherapie in? Ten eerste dat de patiënt op het moment dat hij pijn krijgt niet stopt, maar doorloopt. Dit moet een paar maal per dag worden herhaald. Hierdoor wordt het lichaam getraind om via de kleinere slagadertjes voldoende zuurstofrijk bloed naar de benen te pompen. In eerste instantie zien veel mensen erg op tegen het ‘door de pijn heen lopen’. Maar dankzij persoonlijke begeleiding lukt dit echt. Omdat op deze wijze de doorbloeding van de benen en de loopafstand worden vergroot, kan veelal een operatie vermeden of uitgesteld worden.

Aanleren goede leefgewoonten

Voor een duurzaam resultaat is het belangrijk gezonder te gaan leven. Dit kan inhouden:

Stoppen met roken

Roken schaadt de conditie van de bloedvaten ernstig. Daarom is het advies: stoppen. De klachten nemen dan niet verder toe en vaak worden ze zelfs minder. 

Meer bewegen

Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al krijgt u er pijn door. Door elke dag te wandelen verbetert de bloedtoevoer in de benen. Geleidelijk kunt u steeds langer zonder klachten lopen. Het is belangrijk om het wandeltempo zo te kiezen dat de klachten ook daadwerkelijk optreden. Als u niet wandelt, zult u sneller klachten krijgen. U bent natuurlijk onzeker. Maar onder begeleiding van Jo leert u om op een verantwoorde manier te bewegen.

Afvallen en goede voeding

Als u last heeft van overgewicht, is het goed wanneer u probeert af te vallen.  Dit kan door op calorieën te letten, vetarm te eten en meer te bewegen. Als u minder zwaar bent, hoeven uw spieren zich minder in te spannen. Ze hebben minder zuurstof nodig. U kunt langer probleemloos wandelen. 

Claudicationet

Jo Franck is lid van Claudicationet. Dit is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten en vaatchirurgen die de zorg voor patiënten met etalagebenen wil verbeteren. Om lid te kunnen zijn van Claudicationet moet je een speciale opleiding hebben gehad. Bovendien ben je verplicht om jaarlijks scholing te volgen.  U kunt ons vinden op de zorgzoeker van Claudicationet.

Tevens heeft Jo de cursus Motivational Interviewing gevolgd. Dit is een cursus om mensen te motiveren hun gedrag te veranderen.

Nog meer weten? Ga dan naar Wikipedia

Voor ondersteuning bij het stoppen met roken kunt u ook terecht bij Stivoro.

Weet u weinig over voeding? Raadpleeg dan de website van het Voedingscentrum.