Kinesiotaping | Hooikoortstape | Sporttape

kinesio-taping

Kinesiotaping

Kinesiotaping is twintig jaar geleden ontwikkeld in Japan. Bij kinesiotaping  worden de spieren omzwachteld met rekbare tape (tot 140%). Deze rekbaarheid is vergelijkbaar met de menselijke huid.  Bij kinesiotaping brengt de therapeut de tape op een bepaalde manier – uitgetrokken – op de huid aan. Daardoor wordt het gewenste effect gesorteerd.

De effecten die we willen bereiken met kinesiotaping kunnen zijn:

  • Activering van de bloed- en lymfecirculatie
  • Pijndemping
  • Verbetering van de spierfunctie
  • Ondersteunen van de gewrichtsfunctie en spieren
  • Correctie gewrichten en weefsel
  • Vermindering oedeem

Kinesiotaping is bijzonder geschikt bij o.a.:

Verstuikingen / kneuzingen en overbelastingsklachten. Maar ook bij spier- en peesletsel en lokale vochtophoping of zwelling. Bovendien wordt kinesiotaping gebruikt bij littekenbehandeling.

Tenslotte: kinesiotape is bijzonder vriendelijk voor de huid. De laatste jaren gebruikt men kinesiotape ook veel (preventief) in de sport.

Behandelaars: Jo Franck en Chantal Coolen

Hooikoortstape, in onze praktijk met succes toegepast

Wat is hooikoorts?

Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoortsklachten. Deze klachten beginnen vaak in de lente.  Ze worden veroorzaakt door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het is heel normaal dat het lichaam antistoffen tegen dit stuifmeel maakt. Maar bij iemand die last heeft van hooikoorts reageert het lichaam overdreven heftig. Het  afweermechanisme reageert té sterk. Hierdoor produceren de slijmvliezen overdreven veel slijm. Dit alles veroorzaakt klachten als een loopneus, niezen, verstopte neus, branderige- of traanogen. Ook kunnen vermoeidheid en koorts optreden. De meeste mensen hebben alleen in het voorjaar last van hooikoorts. Sommige mensen het het hele jaar door.

Geeft tapen vermindering van klachten?

Ja! Binnen het Medical Taping Concept bestaat een toepassing die de hooikoortsklachten sterk kan verminderen. In sommige gevallen komen mensen zelfs helemaal klachtenvrij het hooikoortsseizoen door. Vanwege deze bijzonder goede resultaten beschouwen we het inmiddels als een gemiste kans wanneer deze tapemethode niet wordt toegepast bij mensen met hooikoorts.

Hoe werkt de tape bij hooikoorts?

De werking van hooikoortstape is niet eenvoudig uit te leggen. We proberen het zo goed mogelijk te doen.

Ten eerste is er de segmentale verklaring:

Overal in het lichaam bevinden zich in het bindweefsel reflexzones. Bij hooikoortsklachten spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzones van de longen liggen in de borstwervelkolom. Hierin vindt de zenuwaansturing (‘sympatische’ innervatie) van de longen plaats. Specifiek gebeurt dat in de segmenten Th2-Th5.

De behandeling van hooikoortsklachten bestaat uit het geven van segmentale ondersteuning  door middel van een rugtape. Daarbij brengt de therapeut de tape aan in het genoemde longgebied. Hierdoor verminderen de hooikoortsklachten. Deze vermindering van klachten komt door de kalmerende werking van de tape via de reflexzones op het (allergische) reactiemechanisme. Het ‘sympatische’ systeem komt tot ‘rust’.

Naast de segmentale verklaring bestaat er ook een mechanische verklaring:

De laatste jaren komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het bindweefsel (fascia) in de huid een grote rol speelt bij de immunologische afweer. Het bindweefsel bevat veel sensoren. Door het aanleggen van tape op de huid wordt een sensorische prikkel aan het bindweefsel gegeven. Hierdoor ontstaat een bepaalde spanning waardoor het bindweefsel tot rust komt. Dit alles heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Het gevolg is dat het lichaam bij hooikoorts minder heftig reageert. Hierdoor maakt het minder stoffen aan die de allergische reactie veroorzaken.

De behandeling van hooikoortsklachten met Curetape komt sterk overeen met de behandelmethode met tape bij C.O.P.D.patiënten. Bij beide werkt de tape via de segmentale relatie van de huid (waarover de tape wordt aangelegd) op de pleurae, bronchiën en longen. Daardoor is het eigenlijk een soort bindweefselmassage. Het voordeel van tape is evenwel dat het een 24-uurs behandelmethode is.

Hoe lang werkt de tape?

Hoe lang de tape werkt, is per persoon verschillend. Meestal is één keer tapen voldoende om voor langere tijd veel minder klachten te hebben of zelfs klachtenvrij te zijn.  Wanneer de klachten terugkeren kan de therapeut de tape opnieuw aanbrengen.

Behandelaars: Jo Franck en Chantal Coolen

Sporttape

Naast de rekbare kinesiotape gebruiken wij in voorkomende gevallen ook sporttape. Dit is een niet rekbare tape. Sporttape wenden we aan om zwakke plekken in het lichaam te ondersteunen. Bovendien gebruiken we sporttape om het functionele herstel te bevorderen.

Sporttape is dus niet rekbaar en erg trekvast. Aandoeningen waarbij we sporttape voor fixatie gebruiken zijn o.a.:

  • enkelbandletsel (scheur)
  • spierscheur van de kuitspier (zweepslag)
  • ter ondersteuning bij gebroken of gekneusde ribben