Hyperventilatie

Bij hyperventilatie ademt u te snel of te diep in. Hierdoor daalt het koolzuurgehalte (CO2) in het bloed. Dit veroorzaakt een daling van de zuurgraad in het bloed. Als gevolg daarvan kunt u last krijgen van duizeligheid, tintelingen rondom mond en/of handen, ademnood, hartkloppingen, flauwvallen, misselijkheid en/of benauwdheid.

Hoewel deze klachten vervelend of zelfs beangstigend kunnen zijn, kunnen ze absoluut geen kwaad.

Sommige mensen voelen een aanval aankomen. Zij hebben last van acute hyperventilatie. Andere mensen hebben door aanhoudende spanningen, vaak gecombineerd met chronisch slaaptekort, een chronische vorm van hyperventilatie ontwikkeld. Zij ademen bijna constant te snel en/of te diep in.

Hyperventilatie kan optreden bij kinderen en volwassenen, mannen en vrouwen.

Oorzaak

De oorzaak van hyperventilatie is meestal angst of stress. Soms is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen – bijvoorbeeld een traumatische ervaring – maar vaak ook niet. Dan is de oorzaak meestal een combinatie van factoren.

Wat is eraan te doen?

Mensen die een aanval voelen aankomen, moeten proberen bewust, rustig in en uit te ademen. Daarbij dienen ze 3 seconden in te ademen en 6 seconden uit te ademen.

Wanneer u evenwel veelvuldig aanvallen heeft en/of veel last van bijkomende klachten, is het aan te raden daarvoor therapie te volgen.

Mensen die aan een chronische vorm van hyperventilatie lijden, lukt het veelal niet in hun eentje ervan af te komen. Therapie is voor hem daarom een must.

Fysiotherapie Franck is gespecialiseerd in het behandelen van hyperventilatie

Hoe ziet de therapie eruit?

Onderdeel van de therapie zijn allereerst leren een aanval van hyperventilatie te stoppen. Naast ademhalings- en ontspanningsoefeningen besteedt de therapeut ook veel aandacht aan  het inzicht krijgen in de problemen die met de hyperventilatieklachten samenhangen en deze leren op te lossen. Bovendien leert u rustig ademen tijdens rust, spreken en bij lichamelijke inspanning.

Behandelaar: Jo Franck

Hebt u last van hyperventilatie? Aarzel niet, meld u aan! Dat kan telefonisch  046-4511225 of schriftelijk via ons aanmeldformulier. Wij kunnen u beslist helpen.

Wilt u bovenstaande informatie eens beluisteren, kijk dan naar het filmpje over hyperventilatie van Sanne Stravens, arts.