Fysiotherapie bij MS / multiple sklerose

Fysiotherapie Franck is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met MS / multiple sklerose en hun naasten. Wij zijn lid van het regionale netwerk van MS Zorg Nederland. Daarin werken we intensief samen met neurologen, revalidatie-artsen, MS-verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. Binnen deze ketenzorg leveren wij de meest optimale zorg denkbaar voor mensen met MS / multiple sklerose Dit gebeurt in de eigen omgeving en in iedere fase van de ziekte. Daarbij staat de patiënt centraal en heeft zelf de regie over zijn zorgproces.

Fysiotherapie bij MS / multiple sklerose is erop gericht om de klachten te verminderen.

 • U leert op de juiste manier te blijven bewegen. Ook met klachten als spierstijfheid, spierzwakte, pijn, slijm in longen en doorbloedingsproblemen
 • Bovendien leert u een goede houding aan te nemen
 • Ook leert u oefeningen om te ontspannen en om goed adem te halen
 • Verder leert u om te gaan met uw vermoeidheid, zodat makkelijker dingen kan blijven doen

We streven ernaar dat u kunt blijven doen wat belangrijk voor u is. Daarbij maken wij gebruik van de mogelijkheden die er wel nog zijn. Het maken van een dagplanning is belangrijk om de energie goed te verdelen. Bovendien geven wij tips om het dagelijks leven te vergemakkelijken.

ms multiple sklerose

U kunt zich voor therapie telefonisch – 046-4511225 – of schriftelijk aanmelden.

Uw therapeut is Jo Franck

Wat is MS / multiple sklerose?

Multiple sclerose is een chronische ontsteking in het centrale zenuwstelsel. Hierdoor beschadigt de myeline, het beschermlaagje rond de zenuwvezels. Daardoor kunnen de hersenen de prikkels en signalen niet meer goed versturen naar bijvoorbeeld je benen, armen of ogen. Om die reden kunnen mensen met multiple sklerose moeilijker bewegen of minder goed zien.

Schub bij MS / multiple sklerose

Een schub (spreek uit als sjoep) is een aanval waarbij je afweersysteem de eigen zenuwcellen aanvalt. Daarom wordt MS ook wel een auto-immuunziekte genoemd. De schub veroorzaakt een ontsteking waardoor je plotseling klachten hebt. Wanneer de ontsteking verdwijnt, verdwijnen meestal ook de klachten. Dit alles kan een paar dagen tot een paar weken duren. De ontstekingen leiden wel tot meervoudige (multiple) littekens (sclerose) in het zenuwstelsel.

Naast ontstekingen en lidtekenvorming gaat het zenuwweefsel bij mensen met MS, meestal geleidelijk, steeds slechter werken. Dat komt omdat het afweersysteem bij schubs het myelinelaagje rondom de zenuwen niet alleen aanvalt, maar uiteindelijk ook vernietigt. Dit alles resulteert in een langzame, algehele achteruitgang.

MS is voor iedereen anders

MS verloopt bij iedereen anders. Vooraf valt niet te zeggen hoe de ziekte verloopt en welke klachten iemand met MS krijgt. Ook de ernst van de klachten kan per persoon verschillen. Neem bijvoorbeeld krachtverlies in de benen: sommigen mensen met MS ervaren alleen zware benen, anderen belanden in een rolstoel.

Gelukkig kan 80% van de mensen met MS na tien jaar gewoon nog lopen.

MS vaker in koude landen

Opmerkelijk is dat MS vaker voorkomt in koudere landen dan in warmere landen. Wanneer je in Nederland woont heb je een grotere kans om MS te krijgen dan wanneer je bijvoorbeeld in Spanje woont. In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen MS. De eerste verschijnselen treden op tussen de 15 en 50 jaar. Vrouwen krijgen vaker MS dan mannen.

Helaas bestaat er nog geen medicijn tegen MS. Wel kunnen therapie en medicatie de klachten sterk verminderen.

Algemene leefregels bij MS

Er bestaan een aantal algemene regels die een goede invloed kunnen hebben op het dagelijks leven voor mensen met MS. Deze zijn:

 • Gezond en gevarieerd eten
  Door gezond en gevarieerd te eten – veel groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten.- blijft u in een goede conditie.
 • Balans tussen rust en activiteit
  Het is belangrijk te leren luisteren naar je lichaam. Wanneer je merkt dat lichamelijke inspanning je te veel wordt, je moe wordt, moet je meteen rust nemen. Je vermoeidheid moet binnen een half uur tot een uur verdwijnen. Doe je dat niet dan kunnen je gewrichten verstijven of je spieren achteruitgaan.
 •  Pas op met warmte
  Door hoge temperaturen kunnen nieuwe klachten ontstaan of bestaande klachten verergeren. Daarom zijn een hete douche, bad of sauna ongeschikt voor mensen met MS.
  Is het heet weer? Probeer dan af te koelen door je benen in een bak met koud water te doen of  een koude douche te nemen.
 • Vermijd stress
  Door stress kan je weerstand verminderen. Hierdoor kunnen de MS-klachten verergeren. Mijd daarom stressvolle situaties.
 •  Zorg voor rust regelmaat
  Eet, rust, neem lichaamsbeweging en doe oefeningen op vaste tijden. Zorg ook voor goede nachtrust.  Door regelmaat wordt je  minder snel moe.
 •  Pas op met verwondingen (en infecties)
  Je klachten kunnen door een infectie verergeren. Door goede voeding, voldoende rust en beweging verhoog je je weerstand.

Bovenstaande leefregels zijn algemeen. Sommige kunnen voor jou werken, andere wellicht niet. Het is evenwel aan te raden deze algemene leefregels te testen. Dan kun je beoordelen of ze en welke voor jou werken en welke niet. Het belangrijkste is: neem de tijd om je eigen grenzen te leren kennen en respecteer die grenzen.

MS Vereniging Nederland

MS Vereniging Nederland biedt activiteiten en diensten aan, die mensen met MS en hun betrokkenen ondersteunen bij vragen en problemen. Ook geeft de vereniging voorlichting over de mogelijkheden in de gezondheidszorg en behartigt ze de belangen van mensen met MS. Daarnaast versterkt de vereniging de band tussen mensen met MS en hun naasten door het organiseren van gespreksgroepen en contactdagen.