Patiënteninformatie

Op deze pagina vindt u achtereenvolgens informatie over:

 • Tarieven Fysiotherapie Franck 2020
 • Frozen shoulder
 • Fysiotherapie na knie- of heupoperatie;
 • Fysiotherapie in de ouderenzorg;
 • Klachtenregeling;
 • Klanttevredenheidsonderzoek;
 • Postoperatieve revalidatie (training);
 • Psychosomatische fysiotherapie;
 • Informatie over onze therapeuten.

Tarieven Fysiotherapie Franck 2020

Screening:  10,75 euro

Intake en onderzoek na screening: 42,90 euro

Intake en onderzoek na verwijzing: 42,90 euro

Intake en onderzoek na onderzoek: 42,90 euro

Intake en onderzoek zonder verwijzing: 42,90 euro

Instructie/overleg ouders:  41,55 euro

Eénmalig fysiotherapeutisch onderzoek: 53,50 euro

Individuele zitting reguliere fysiotherapie: 31,20 euro

Individuele zitting reguliere fysiotherapie aan huis: 42,15 euro

Eénmalig fysiotherapeutisch onderzoek aan huis: 64,45 euro

Lange zitting bij specifieke, complexe aandoeningen: 41,70 euro

Lange zitting bij specifieke complexe aandoeningen, aan huis: 52,65 euro

Intake en onderzoek na verwijzing, aan huis:  53,80 euro

Groepsbehandeling 2 personen, p.p. : 31,20 euro

Groepsbehandeling 3 personen, p.p.:  25,55 euro

Groepsbehandeling 4 personen, p.p.:  22,95 euro

Manuele therapie:  39,00 euro

Manuele therapie aan huis: 49,95 euro

Om misverstanden te voorkomen wordt van u verwacht dat u altijd zelf op de hoogte bent voor hoeveel behandelingen u verzekerd bent óf voor welk bedrag uw zorgverzekeraar fysiotherapie vergoed.

Ook wordt u geacht zelf bij te houden hoeveel fysiotherapeutische behandelingen u het lopende jaar nog tegoed hebt. Bij overschrijding van het aantal behandelingen bent u zelf verantwoordelijk voor de extra kosten. Bij verhindering dient u zich 24 uur van te voren af te melden, anders worden de kosten van de behandeling/gereserveerde tijd bij u in rekening gebracht.

Frozen Shoulder

Een frozen shoulder is letterlijk een bevroren schouder. De frozen shoulder (Latijnse benaming capsulitis adhesiva of periarthritis humeroscapularis) is een aandoening waarbij het gewrichtskapsel verdikt en verschrompeld is. De beweeglijkheid van het schoudergewricht is daardoor ernstig beperkt.  Een frozen shoulder komt bij 2%-5% van de Nederlandse bevolking voor. Bij vrouwen tussen de 40-70 jaar komen de meeste schouderklachten voor op basis van een frozen shoulder. Diabetici  hebben een verhoogd risico op een frozen shoulder. Met name aan de niet- dominante zijde wordt het geconstateerd. De frozen shoulder kan tot wel 12 -18 maanden duren.

Oorzaak Frozen Shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder is onduidelijk. Er bestaan wel een aantal theorieën:

 1. Het komt door een onderliggend ontstekingsproces, zoals een kapselontsteking, of een slijmbeursontsteking. Vaak ziet met een verkalking in een van de pezen rondom het schoudergewricht. Dit betekenen niet dat dit de oorzaak is van een frozen shoulder. Het kapsel in de frozen shoulder wordt langzaam dikker en trekt samen. Hierdoor ontstaat minder beweeglijkheid en stijfheid in het schoudergewricht.
 2. Een bevroren schouder kan zich ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een (minimaal) trauma (bijvoorbeeld een val)
 3. Een lange tijd van immobilisatie (bijvoorbeeld na botbreuken) of een operatieve ingreep in het schoudergewricht
 4. Repeterende belasting waarbij er langdurige eenzijdige handelingen worden verricht, bijvoorbeeld met werk of in de sport.

Symptomen Frozen Shoulder

De klachten bij een frozen shoulder ontwikkelen zich geleidelijk. De pijn is zeurend tot stekend bij bewegingen. Bovenhandse bewegingen zijn moeilijk en erg pijnlijk. Heffen en tillen zijn ook. Aan- en uitkleden en autorijden kan ook erg pijnlijk zijn. Er zijn drie stadia bij een frozen shoulder. Deze zijn:

 1. De pijn wordt bij bewegen langzaam erger. Slapen wordt pijnlijker. De beperking in het schoudergewricht neemt toe. Duur van zes weken tot negen maanden.
 2. De pijn neemt langzaam af, maar de beperkingen in het schoudergewricht nemen toe tot wel 50%. Deze fase kan vier maanden tot negen maanden duren.
 3. Deze fase noemt men wel de ontdooide fase. De pijn neemt af en de beweeglijkheid neemt toe tot  vrijwel normale uitslagen in het schoudergewricht. Deze fase kan tot drie jaar duren.

De schouder is lastig te behandelen en een verkeerde aanpak kan het toch al langdurige genezingsproces van de schouder doen vertragen of zelfs verergeren. Het bewegen van uw arm en schouder binnen de pijngrens(!) is het beste advies.
Zoals het overzicht van de drie stadia laat zien, herstelt de schouder meestal vanzelf. Dit neemt wel enige tijd in beslag: van tien maanden tot meer dan drie jaar. Pijnbestrijding en fysiotherapie kunnen het herstel positief beïnvloeden.

De behandeling

Bij de eerste afspraak vindt een intake plaats. Tijdens de intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en eventueel echografisch onderzoek verricht om uw schouder goed in beeld te krijgen. Na dit uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan besproken. Het behandelplan kan bestaan shockwavetherapie behandelingen en/of fysiotherapeutische behandelingen.

Wilt u snel van uw frozen shoulder af, aarzel niet en neem contact met ons op! Dat kan telefonisch, dan kunnen we meteen een afspraak inplannen. Het kan ook via het contactformulier op de website, dan nemen we zelf contact met u op.

Fysiotherapie na knie- of heupoperatie

Wanneer u in aanmerking komt voor een nieuwe heup of knie wordt u geconfronteerd met een heleboel vragen. Hieronder vindt u informatie over een dergelijke operatie, de revalidatie, handige tips en wat wij – Fysio Franck – voor u kunnen betekenen.

Wij hebben ruime ervaring met revalidatie na een gewrichtsvervangende operatie, zijn op de hoogte van de nieuwste operatietechnieken en kunnen snel overleggen met orthopeden en specialisten.

Achtergrondinformatie

Jaarlijks worden ongeveer 45.000 Nederlanders geholpen aan een nieuwe knie of heup. In de meeste gevallen is een operatie nodig vanwege overmatige slijtage van het kraakbeen (artrose). Wanneer iemand erg veel pijnklachten heeft en beperkt wordt in het dagelijks functioneren, wordt met hem/haar overlegt of een gewrichtsvervangende operatie nodig is.

Operatietechnieken

Een nieuwe heup of knie is een vaak voorkomende operatie die in bijna ieder ziekenhuis wordt uitgevoerd. Bij die operatie wordt het gewrichtsoppervlak van het versleten gewricht vervangen door een prothese. Deze prothese is gemaakt van een licht metaal. De afmetingen zijn met de grootste precisie afgestemd op de afmetingen van de patiënt. Bij een nieuwe heup wordt in de meeste gevallen de heupkop en de heupkom vervangen door een prothese. Bij een nieuwe knie is dit het gewrichtsoppervlak van het bovenbeen en onderbeen, in sommige gevallen ook een gedeelte van de knieschijf.

Fysiotherapie bij een nieuwe knie/heup:

Fysiotherapie kn veel voor u betekenen, zowel voor als na de operatie. Het is van belang dat u zich goed laat voorlichten en weet wat de operatie inhoudt. Een gewrichtsvervangende operatie wordt vaak onderschat. Wij bieden u vooraf aan de operatie een intakegesprek aan waarin meer informatie wordt verstrekt. Daarnaast leert u vooraf al met krukken lopen, zodat u dit na de operatie sneller onder de knie heeft. Het trainen van de spierkracht voor de operatie kan een positief effect hebben op de revalidatie na de operatie. De noodzaak hiervan wordt besproken tijdens het intakegesprek.

Over het algemeen blijft u na de operatie 2 tot 4 dagen in het ziekenhuis. De lengte is afhankelijk van de pijn, wondgenezing en beweeglijkheid van de knie of heup. Na de operatie mag het gewricht meteen belast worden. U wordt hierbij geholpen door de ziekenhuisfysiotherapeut en krijgt de nodige oefeningen. Bij ontslag komen wij zo snel mogelijk bij u aan huis. Dan wordt gelet op het gebruik van de krukken, (trap)lopen en functionele aspecten zoals persoonlijke verzorging. Daarnaast ontvangt u adviezen en oefeningen op maat voor een goede doorstart van het herstelproces.

Tijdens de eerste twee weken komen wij aan huis. Daarna wordt in overleg met u bekeken of therapie in onze praktijk mogelijk is. Mocht het nodig of wenselijk zijn dat we langer bij u aan huis komen, dan kan dat natuurlijk ook.

In onze praktijk zijn er meer mogelijkheden en is er apparatuur om de oefentherapie verder uit te breiden. We schenken veel aandacht aan mobiliteit, kracht en stabiliteit zodat de belastbaarheid van het gewricht wordt geoptimaliseerd. We begeleiden u gedurende het hele revalidatietraject tot een volledig herstel. U bent uitbehandeld wanneer u geen beperkingen meer ervaart in het dagelijks functioneren en de behandeldoelen zijn bereikt.

Een aantal tips wanneer u voor een gewrichtsvervangende operatie aan knie of heup staat:

 • Is uw slaapkamer op de eerste etage? Zorg dan dat er beneden een bed staat. Zo kunt u op ieder tijdstip van de dag een rustmoment pakken. Daarnaast is het gemakkelijk om oefeningen op bed uit te voeren;
 • Zorg dat u twee elleboogkrukken heeft voor de operatie;
 • Een hometrainer thuis is zeer aanbevelingswaardig. Misschien kunt u er eentje lenen of huren? Dagelijks gebruik van de hometrainer zorgt voor verbetering van de beweeglijkheid en smering van het gewricht;
 • Ook een grijper kan gemakkelijk zijn in de eerste weken na de operatie. Hurken of iets oprapen van de grond gaat moeizaam, een grijper kan daarbij van pas komen.

Vergoeding

Na een operatie voor een nieuwe knie of heup heeft u recht op een jaar lang fysiotherapie. Hiervan worden de eerste 20 behandelingen vanuit uw aanvullende verzekering betaald. Let op: Mocht u geen aanvullende verzekering hebben, dan zult u deze eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen. Heeft u bijvoorbeeld 9 behandelingen in uw aanvullende verzekering, dan hoeft u slechts 11 behandelingen zelf te betalen. Vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Zorg dus dat u op de hoogte bent van de inhoud van uw verzekering vóór de operatie. Dan komt u na de operatie niet voor onaangename verrassingen te staan.

Voor aanvullende informatie kunt u altijd contact met ons opnemen per telefoon 046-4511225 of via onze website: info@fysiotherapiefranck.nl

Fysiotherapie in de ouderenzorg

Wat houdt fysiotherapie voor ouderen in?

Bij het ouder worden, treden – onder andere bij het bewegen – een aantal specifieke veranderingen in het lichaam op. Vaak ontstaan de veranderingen geleidelijk. Pas na verloop van tijd merkt men dat een aantal bewegingen of activiteiten lastiger worden.

Bij de ouder wordende mens nemen de spierkracht, de coördinatie en de mobiliteit van de gewrichten af. Mogelijke gevolgen zijn pijnlijke spieren, stijfheid, verminderde lenigheid, minder goed evenwicht houden en problemen met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Onze fysiotherapeuten hebben specifieke kennis van de problemen die bij de ouder wordende mens kunnen optreden.

Veel voorkomende aandoeningen waarbij ondersteuning van de fysiotherapeut in de ouderenzorg gewenst is, zijn:

– Verminderde conditie; – Pijn in gewrichten en spieren; – Moeilijkheden met lopen; – Problemen met alledaagse handelingen zoals opstaan, aankleden; – Ziekte van Parkinson; – Klachten na een herseninfarct of hersenbloeding; – Artrose;

– Nabehandeling van fracturen en gewrichtsvervangende operaties zoals een nieuwe knie of heup;

– Immobiliteit en inactiviteit ten gevolge van degeneratieve aandoeningen van het bewegingsapparaat;

– Reactivering van ouderen.

Wat doet de fysiotherapeut voor ouderen?

De fysiotherapeut inventariseert samen met de patiënt (en evt. een familielid) de klachten. Gezamenlijk wordt een behandelplan opgesteld. Mogelijke behandelvormen zijn: oefeningen, looptraining, begeleiding bij het gebruik van hulpmiddelen, losmaken van spieren en gewrichten, massage. Ook kan thuis samen bij de patiënt bekeken worden hoe het risico op vallen verminderd en het dagelijks functioneren vergemakkelijkt kan worden.

De therapie is gericht op het verminderen van klachten, het voorkomen of afremmen van achteruitgang en het optimaliseren en behouden van zelfstandigheid in het dagelijks functioneren. Ouderen die niet in staat zijn om naar de praktijk te komen, worden thuis behandeld.

Naast het werken met de patiënt, besteedt de fysiotherapeut bij kwetsbare ouderen ook aandacht aan familie en/of mantelzorgers. Hij/zij geeft advies over het begeleiden, transfers en het gebruik van hulpmiddelen.

De therapie is vaak onderdeel van multidisciplinaire zorg waarin de fysiotherapeut overleg heeft met de huisarts, specialist, verplegend personeel en waar nodig andere hulpverleners.

Verwijzing nodig?

Nee, U kunt rechtstreeks met onze praktijk contact opnemen. In de meeste gevallen is een verwijsbrief niet nodig. Zoals hier boven aangegeven, kan de behandeling zowel bij u thuis als in onze praktijk plaatsvinden.

Voor mantelzorgers zijn de volgende boeken respectievelijk leuk en informatief:

 • Monique Bekker. 2013. De jungle van de ouderenzorg. Ervaringen en overlevingstips van een mantelzorger.
 • Maria Grijpma. 2016. Klein geluk voor de mantelzorger.

Klachtenregeling

Wat kunt u doen als u een klacht heeft over uw fysiotherapeut?

Natuurlijk doen wij er alles aan om de behandeling en het contact zo vlot en prettig mogelijk te laten verlopen. Toch kan het zijn dat u een klacht heeft over de behandeling. Ook kunt u ontevreden zijn over de manier waarop er met u is omgegaan. Dan is het goed om uw klacht kenbaar te maken. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor andere patiënten en voor de kwaliteit van de fysiotherapie. Hier leest u wat u kunt doen als u een klacht heeft over uw fysiotherapeut en waar u met uw klacht terecht kunt.

Waar kunt u terecht met uw klacht?

U kunt verschillende acties ondernemen als u niet tevreden bent over uw fysiotherapeut, variërend van een gesprek met hem/haar of zijn/haar leidinggevende tot een procedure bij de het Regionaal Tuchtcollege. Waar u voor kiest, hangt af van de ernst van de klacht en van wat u wilt bereiken.

In gesprek met uw fysiotherapeut

Allereerst is het de moeite waard om een gesprek aan te gaan met uw fysiotherapeut of om contact op te nemen met de Jo Franck, de praktijkhouder. Het kan zijn dat u het moeilijk vindt om uw klacht aan de orde te stellen. Een gesprek kan immers confronterend zijn. Als u het lastig vindt om uw klacht met uw fysiotherapeut of Jo Franck te bespreken, dan kunt u iemand meenemen naar het gesprek, bijvoorbeeld uw partner, een familielid of iemand anders die u vertrouwt. Voor advies over de aanpak van het gesprek kunt u terecht bij een patiëntenorganisatie als Zorgbelang (www.zorgbelang-nederland.nl).

Een klacht indienen

Als een gesprek met uw fysiotherapeut of Jo Franck niet heeft geholpen, dan kunt u ervoor kiezen om een klacht in te dienen. Er zijn drie verschillende instanties waar u met uw klacht terecht kunt: de Klachtencommissie, de Commissie van Toezicht en het Regionaal Tuchtcollege. Welke instantie u kiest, hangt af van wat u wilt bereiken. Elke commissie heeft namelijk andere bevoegdheden om maatregelen te nemen. Wat de commissies gemeen hebben, is dat ze onafhankelijk zijn en zeer zorgvuldig en vertrouwelijk met uw klacht omgaan. De behandeling van de klacht is gratis, uitgezonderd de (eventuele) kosten van bijstand, bijvoorbeeld als u een advocaat inschakelt.

Klachtencommissie

Als u het vooral belangrijk vindt dat uw klacht wordt erkend, dan kunt u terecht bij de Klachtencommissie. De Klachtencommissie is een onafhankelijke commissie, die is ingesteld door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de beroepsorganisatie van fysiotherapeuten in Nederland. De Klachtencommissie beoordeelt klachten tegen fysiotherapeuten die alleen of in een praktijk werken. Ook met klachten over medewerkers van de fysiotherapeut kunt u bij deze commissie terecht. Indienen van de klacht geschiedt digitaal, of als nodig schriftelijk, via een klachtenformulier beschikbaar op de website van de KNGF ( www.defysiotherapeut.com) of in onze praktijk.

U of uw vertegenwoordiger kunt ook eerst contact opnemen met een klachtenfunctionaris van het KNGF alvorens een klacht schriftelijk in te dienen. Het verzoek hiertoe wordt ingediend bij het secretariaat van het KNGF en binnen twee weken zal de klachtenfunctionaris contact met u opnemen.

De klachtenfunctionaris voorziet u van gratis advies met betrekking tot het indienen van uw klacht, kan u bijstaan bij het formuleren van de klacht en het onderzoeken van de mogelijkheden om tot een oplossing voor de klacht te komen.

Wanneer u een klacht heeft ingediend worden na registratie van de klacht door het secretariaat, de indiener, de zorgaanbieder en de klachtenfunctionaris gevraagd om de klacht onderling te bespreken. Dit met de intentie om de klacht op te lossen. Uiterlijk binnen zes weken na registratie van de klacht ontvangt de indiener een schriftelijke mededeling van de zorgaanbieder waarin met redenen omkleed is aangegeven tot welk oordeel onderzoek van de klacht heeft geleid. De zorgaanbieder geeft daarbij aan welke beslissingen hij heeft genomen en binnen welke termijn maatregelen waartoe is besloten zullen zijn gerealiseerd. De klachtenfunctionaris ontvangt bovengenoemde mededeling ook van de zorgaanbieder.

Als u geen bemiddeling wilt of de bemiddeling leidt niet tot het gewenste resultaat, dan start de Klachtencommissie een klachtenprocedure. Deze procedure bestaat uit een schriftelijk onderzoek en een zitting met een zogeheten mondelinge behandeling. De Klachtencommissie komt met een oordeel over de klacht en geeft eventueel aanbevelingen aan de fysiotherapeut over hoe hij deze klacht in de toekomst kan voorkomen. De fysiotherapeut moet op de aanbevelingen reageren, maar hij hoeft ze niet op te volgen. De Klachtencommissie spreekt de fysiotherapeut dus vooral aan op zijn professionaliteit. Ze kan geen schadevergoeding toekennen of straffen opleggen.

Commissie van Toezicht

Het kan zijn dat uw klacht zo ernstig is, dat u wil dat er maatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld omdat u herhaling wil voorkomen en omdat u de kwaliteit van de fysiotherapie wil verbeteren. In dat geval kunt u terecht bij de Commissie van Toezicht van het KNGF. De Commissie van Toezicht gaat over het gedrag van fysiotherapeuten die geregistreerd staan in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie en over het gedrag van leden van het KNGF. Zij moeten zich houden aan de gedragsregels en beroepsethiek voor fysiotherapeuten. De behandeling van de klacht is besloten en de procedure verloopt over het algemeen vlot. Eerst is er een schriftelijk onderzoek en vervolgens een mondelinge behandeling tijdens een zitting. De Commissie van Toezicht doet schriftelijk uitspraak. Wanneer de Commissie van Toezicht het eens is met de klacht, kan ze een maatregel opleggen aan de fysiotherapeut. Er zijn verschillende mogelijkheden. De Commissie kan een waarschuwing of een berisping geven of de fysiotherapeut schorsen (uit bepaalde rechten) van het lidmaatschap van het KNGF. Ook kan ze de fysiotherapeut ontzetten uit het lidmaatschap van het KNGF en schrappen uit het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Daarnaast kan de Commissie van Toezicht bepalen dat de zaak gepubliceerd wordt in het verenigingblad van het KNGF. Daarbij blijft u, als indiener van de klacht, altijd anoniem. De Commissie van Toezicht kan de fysiotherapeut niet verbieden om zijn beroep uit te oefenen. Bent u het oneens met de uitspraak van de Commissie van Toezicht, dan kunt u in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van het KNGF.

Regionaal Tuchtcollege

Als u vindt dat de fysiotherapeut een berisping moet krijgen of, in het uiterste geval, zijn vak niet langer mag uitoefenen, dan kunt u een klacht indienen bij het Regionaal Tuchtcollege van de overheid. Fysiotherapeuten vallen onder het Tuchtrecht dat de overheid heeft ingevoerd. Klachten over uw behandeling of bejegening door een fysiotherapeut kunt u indienen bij een van de vijf Regionale Tuchtcolleges. Als het Regionaal Tuchtcollege het eens is met uw klacht, kan de fysiotherapeut worden berispt en in het uiterste geval mag hij zichzelf geen fysiotherapeut meer noemen. Een uitspraak laat over het algemeen enige tijd op zich wachten en de procedure is formeler dan bij de Commissie van Toezicht. De zitting bij het Regionaal Tuchtcollege is in principe openbaar. U bent niet verplicht om bij de zitting aanwezig te zijn. Als u wilt, kunt u een advocaat inschakelen die u vertegenwoordigt. Voor uitgebreide informatie over de procedures kunt u contact opnemen met de Regionale Tuchtcolleges, waarvan u de gegevens verderop in deze folder vindt.

Regionaal Tuchtcollege De Regionale Tuchtcolleges zijn gevestigd in Groningen, Zwolle, Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. U vindt de gegevens op www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl.

 Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over hoe u het beste uw klacht kunt indienen en bij welke instantie? Neem dan contact op met een van de onderstaande organisaties. Ledenadvies KNGF Tel. (033) 467 29 29 www.kngf.nl Zorgbelang Nederland Tel. 0900 243 70 70 (€ 0,10 per minuut) www.zorgbelang-nederland.nl

Zekerheid over kwaliteit

De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd. Wie de officiële studie heeft afgerond, aan alle basiseisen voldoet en staat ingeschreven in het BIG-register van de overheid, mag zelfstandig patiënten behandelen als fysiotherapeut. Om de kwaliteit van fysiotherapie nog verder te stimuleren is het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR) in het leven geroepen door de beroepsorganisatie Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Alle Fysiotherapeuten van Fysiotherapie Franck voldoen aan alle kwaliteitseisen voor behandeling, praktijkervaring, (bij)scholing en vakoverleg en werken volgens de KNGF-richtlijnen. Ze staan allen ingeschreven in het CKR. Kijk op www.fysiotherapie.nl voor alle fysiotherapeuten in het register.

Klanttevredenheidsonderoek

Een aantal zorgverzekeraars verplicht ons om een klanttevredenheidsonderzoek te doen. Dat kost ons veel geld, maar we willen dit wel proberen en hopen natuurlijk op uw medewerking. Dit betekent dat wij elke nieuwe patiënt om zijn/haar email-adres vragen en om toestemming om een klanttevredenheidsonderzoek toe te mogen sturen. De rest gaat dan automatisch. U krijgt een vragenlijst toegestuurd die u kunt invullen. Wij hopen natuurlijk dat u heel erg tevreden over ons bent en onze een goede score geeft.

 

Postoperatieve revalidatie (training)

Postoperatieve revalidatie is gericht op patiënten die een operatieve ingreep hebben ondergaan aan het bewegingsapparaat. Dit kan betrekking hebben op een nabehandeling van aandoeningen van de wervelkolom, prothese van heup, knie of schouder, maar ook het revalideren van geopereerde sportletsels (kruisbanden, meniscus, bandletsels), botbreuken en traumatologie (zoals enkelletsel of schouderklachten) na een ongeval thuis, op het werk of tijdens sporten behoren tot deze categorie.

Oefenprogramma

De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis en/of na verwijzing door een specialist, met een intake, aan de hand waarvan een oefenprogramma wordt samengesteld. Het is belangrijk zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode de mobiliteit en stabiliteit van het aangedane gewricht op een verantwoorde manier te herwinnen.

Doel

Postoperatieve revalidatie heeft als doel de gewrichtsfunctie (knie, heup, rug, enkel, schouder, elleboog) te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid te verbeteren, de coördinatie en het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken. Via gerichte oefeningen en trainingsschema’s worden de functies die u nodig heeft in het dagelijkse leven, in uw werk en bij het sporten, weer hersteld.

Wij zijn gespecialiseerd in revalidatie bij:

 •  Voorste kruisband reconstructies (VKB)
 • Arthroscopieën (kijkoperatie, bv aan schouder, knie of enkel)
 • Hernia operaties (HNP)
 • Totall Knee Protheses (TKP)
 • Totall Hip Protheses (THP)
 • Overige orthopedische ingrepen zoals bij bij schouder of knie
 • Herstel na ziekenhuisopname (bv opbouw conditie en belastbaarheid)

We hebben een goed contact met artsen en orthopeden. Voor schouder, wervelkolom, heup, knie en enkel wordt volgens richtlijnen behandeld, zoals afgesproken met de medisch specialisten.

De fysiotherapeutische begeleiding na een operatie is een specialistische handelen. Niet alleen kennis van de te volgen richtlijnen, maar ook de kwaliteit vanbegeleiding en de revalidatiemogelijkheden bepalen grotendeels het herstel. Fysio Franck heeft naast jarenlang opgedane kennis door specifieke scholing en werkveld, de beschikking over een groot arsenaal van professionele revalidatietoestellen.

Psychosomatische fysiotherapie

Wanneer u last heeft van langdurige stress of aanhoudende spanningsklachten, met angsten of onverwerkte emoties kampt, onzekerheid thuis en/of op het werk ervaart, kan dit leiden tot psychosomatische klachten. Meestal zijn dit onbegrepen en onverklaarde klachten waar artsen geen verklaring voor hebben. Jo Franck, fysiotherapeut bij Fysio Franck, kijkt naar het verband tussen lichaam, geest en omgeving en behandelt op basis hiervan uw klachten. Zit u ergens mee of heeft u vragen over een van bovenstaande klachten? Maak een afspraak of neem vrijblijvend contact met ons op!

Onbegrepen of onverklaarbare klachten die vallen onder psychosomatische fysiotherapie zijn:

 • Depressieaspecten en/of angststoornissen
 • Burn-out klachten
 • Duizeligheid en hoofdpijn
 • Ernstige vermoeidheid
 • Chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst.

Het doel van de behandeling is het verminderen van de psychosomatische klachten door: 

 • Veranderen van de factoren die de klacht in stand houden
 • Toepassen van ontspanningsvaardigheden
 • Verbeteren van ademhaling of adempatroon
 • Verhogen van de algehele belastbaarheid
 • Het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.

Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. Jo Franck werkt dan (met uw toestemming) samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners.

Vergoeding

De behandeling wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Het aantal is behandelingen is afhankelijk van de polisvoorwaarden van deze aanvullende zorgverzekering.

Geen verwijsbrief nodig

Ten opzichte van tweedelijnszorg en psychologie brengt de fysiotherapeut voordelen met zich mee zoals:

 • Laagdrempeliger
 • Geen verwijsbrief nodig
 • Geen wachtlijsten

Informatie over onze therapeuten:

Jo Franck

Opleidingen:
Fysiotherapie
CIRO Academy: COPD
Claudicatiotherapeut (lid ClaudicatioNet)
Orthopedische Fysiotherapeut/Cyriax
MDT McKenzie
Musculoskeletal Ultrasound (Fontys)
Bindweefselmassage

Nascholing op het gebied van:
Knieklachten
Artrose
Mobilisatie Zenuwstelsel (vlg. David Butler)
Shockwave-therapie
Peesaandoeningen
Claudicatio Intermittens
Beweegprogramma’s COPD
Reumatische aandoeningen
Aspecifieke lage rugklachten
Orthopedische Chirurgie en Fysiotherapie


Chantal Coolen

Opleidingen:
Fysiotherapie
Master manuele Therapie/SOMT (io)

Nascholing op het gebied van:
Shockwave-therapie
Medical Taping Concept